Emissiebeheer in het bestuursakkoord
Onze reactie
Voorzitter, ook wij reageren graag op het bestuursakkoord. Er zitten ten aanzien van emissiebeheer veel goede elementen in die wij zeker ondersteunen, zoals hard werken aan een klimaatneutraal en circulair Aa en Maas en het terugwinnen van grondstoffen. Het vermarkten van teruggewonnen stoffen kan een extra bron van inkomsten worden. Hierbij staat ook wat ons betreft niet het verdienmodel vooraan, maar de maatschappelijke waarde van het terugwinnen van stoffen.
Als we het hebben over emissiebeheer hebben wat ons betreft twee punten nadere aandacht nodig in het bestuursakkoord.
Ten eerste: In het bestuursakkoord is veel aandacht voor waterkwaliteit en daar staan we vierkant achter. Het behalen van de doelen uit de KRW is essentieel. Streefdatum is 2027 maar de Partij voor de Dieren wil de waterkwaliteit éérder verbeteren. Behoud, bescherming en verbetering van de kwaliteit van het milieu is noodzakelijk, alsmede van een behoedzaam en rationeel gebruik van natuurlijke hulpbronnen. We begrijpen dat er redenen zijn waarom het lastig is de doelen uit de KRW eerder te behalen. Toch willen we hier aandacht vragen voor de urgentie om de doelen naar voren te trekken. We willen alles doen wat binnen onze mogelijkheid ligt en geen kans onbenut laten.
b. Ten tweede: voor wat betreft het verwijderen van stoffen uit water. Uiteraard zien we graag schoon, kraakhelder water; een bron van biodiversiteit. Waterschap Aa en Maas verricht al enorm veel werk om hieraan te werken, waarvoor absoluut onze waardering. Twee punten willen we graag aanstippen.
De huidige inspanningen zijn erop gericht om de KRW reductieopgave te halen, maar natuurlijk zouden we graag zien dat in 2027 het effluent gelijk is aan de KRW norm. Over de redactieopgave merkt ZLTO overigens op dat er géén gekwantificeerde opgave bestaat per actor voor de KRW. Wij zijn hier ook benieuwd naar.
In het bestuursakkoord wordt voorgesteld de lijn in de afvalwaterstrategie voort te zetten. In deze strategie staat stikstof- en fosfaat verwijderen bovenaan. Verdere verwijdering van grondstoffen uit rioolwater vinden we belangrijk, zoals PFAS, microplastics en medicijnresten. Ook in Den Bosch, land van Cuijk en Asten willen we de planning voor het eruit filteren van medicijnresten naar voren halen. Een voorbeeld van de noodzaak is de anticonceptiepil voor vrouwen waar vissen onvruchtbaar van kunnen worden, omdat het via urine het riool in spoelt. In de Aa zijn mannelijke brasems en voorns aangetroffen met hermafrodiete eigenschappen. Ook bestrijdingsmiddelen die uitspoelen uit de landbouw en gifstoffen en industrie willen we ook uit het water halen. We staan voor het principe dat de vervuiler betaalt, wat ook in het bestuursakkoord terugkomt, dus dat betekent wat ons betreft dat we hen geen geld geven, zoals bijvoorbeeld nu met Friesland Campina wordt gedaan. Ook al begrijpen we dat het een impact heeft op de afvalzuivering als zo’n bedrijf het afvalwater niet meer door onze RWZI’s laat zuiveren, toch is het niet te verkopen aan de burger dat een vervuiler subsidie krijgt om het afval bij ons te blijven dumpen. We hebben de keuze nu de toestemming voor anti-afhaaksubsidies van de Europese Commissie dit jaar afloopt.
Nogmaals: Waterschap Aa en Maas is op deze fronten al druk doende, wat we bijzonder waarderen, maar we zien graag in het bestuursakkoord dat er nog meer snelheid wordt gemaakt en dat er op een breder pallet aan vervuilende stoffen wordt gefocust.
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Eerste reactie Bestuursakkoord
Lees verderReactie bestuursakkoord vergadering Algemeen Bestuur
Lees verder