Voor­jaarsnota / algemene beschouwing


Wat we meegeven voor komend jaar

5 juli 2024

Onze fractie is inmiddels iets meer dan een jaar vertegenwoordigd in Aa en Maas en ik kan zeggen dat we positief verrast zijn. Over de constructieve houding en samenwerking in het waterschap. Ik denk dat veel besturen hier iets van kunnen leren. Zo zijn wij te spreken over de toezegging om een dierenwelzijnsnota op te stellen. In de commissie is al aangegeven dat hier waarschijnlijk dit jaar een voorstel voor komt, daar kijken wij naar uit.

Dan de voorjaarsnota, vinden we het een prettig leesbaar stuk. Mooi hoe de kosten over meerdere jaren worden uitgesmeerd, zodat de toename van de bijdragen gestaag dus niet plotseling is.

Dierenwelzijn

Wij zijn te spreken over de bewoording, ‘samenleven met de bever, rekening houdend met dierenwelzijn’. Heel goed dat er preventieve maatregelen tegen graafschade worden genomen, dit zijn goede ontwikkelingen en wij zullen hier altijd scherp op blijven.

Rekeninghouden met dierenwelzijn is net zo goed belangrijk als dieren niet beschermd zijn. Dit wordt erkend met het feit dat het gehele AB eerder heeft ingestemd met onderzoek voor alternatieven voor de verdrinkingsval voor muskusratten. Onze fractie is benieuwd of er inmiddels al ontwikkelingen zijn op dit punt.

Dan zijn er nog invasieve exoten. Zoals in de commissie aangegeven ziet onze fractie hier graag uitdrukkelijk onderscheid tussen planten en dieren, bij dieren vragen wij om nadrukkelijk het aspect dierenwelzijn in ogenschouw te nemen. Het helpt daarbij om dieren en planten in de voorjaarsnota niet over een kam te scheren. Een voorbeeld is de rivierkreeft, in Brabantse Delta zijn hiervoor twee moties aangenomen die inzetten op het verkleinen van de impact van rivierkreeft door natuurlijke maatregelen en inrichtingsmaatregelen.

In de voorjaarsnota wordt net als vorig jaar aangegeven dat het calamiteitenplan een update krijgt. Ook deze keer, weer het verzoek van ons om hier dierenwelzijnsorganisaties bij te betrekken.

Volgend jaar worden ook nieuwe afspraken gemaakt met de hengelverenigingen. Hengelen is niet diervriendelijk, het waterschap zou daarom moeten stoppen met het uitgeven van visrechten.

Natuur

Onze fractie is te spreken over de natuurprojecten die komend jaar op de agenda staan, waaronder de natte natuurparels en gebiedsgerichte aanpak rondom Natura 2000 gebieden. Ga zo door.

Bestrijdingsmiddelen

Afgelopen woensdag las ik in de krant dat de provincie Gelderland met een verbod komt op het gebruik van bestrijdingsmiddelen bij waterwingebieden. Op de agenda van vandaag staan ook vragen van de BBB over lelieteelt bij het Engelenmeer, ook onze fractie heeft hier al eerder vragen over gesteld. Wij gaan als Waterschap niet direct over het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Toch raakt het gebruik van deze middelen onze doelen voor waterkwaliteit. Wij roepen dan ook op om via de Unie van Waterschappen te lobbyen om tot strengere regulering te komen en druk te zetten bij andere overheden.

KRW

Met iedere voorjaarsnota komt de KRW deadline van 2027 dichterbij. Wij zijn blij met de KRW impuls die wordt opgezet met de provincie en waterschappen. Goed dat hier ook veel aandacht voor is met de extra thema bestuursvergaderingen die hiervoor zijn georganiseerd. Ook is er veel aandacht voor het essay van de Universiteit Utrecht Scherper aan de wind, ‘de tijd van vrijwilligheid is voorbij’. Toch zijn er zaken uit het essay waar onze fractie niet helemaal op gerust op is. Volgens het essay mag de functie landbouw niet zonder meer gebruikt mag worden als onderbouwing voor het aanwijzen van kunstmatige of sterk veranderde waterlichamen en ook niet voor de doelafleiding.

Duurzaamheid

In de voorjaarsnota lezen we dat de routekaart ‘Naar een energieneutraal, klimaatneutraal en circulair waterschap’ dit jaar wordt geüpdatet. Daar zijn we blij mee. Zoals onze fractie eerder heeft aangeven is dat onder andere nodig om in lijn te zijn met de meer ambitieuze afspraken die er inmiddels zijn gemaakt via de Unie van Waterschappen.

Ook goed dat er in de voorjaarsnota aandacht is voor de circulaire economie. We vragen om daarbij ook kritisch te kijken naar de lozingen van afvalwater op het riool door bedrijven, en of zij niet zelf beter hun water en afval kunnen recyclen. Ook vragen wij aandacht voor de terugwinning van fosfaat voor hergebruik in de voedselketen. Bij de rondleiding vorig jaar bij SNB werden hier veelbelovende ontwikkelingen voor genoemd. Dit mag van ons een prioriteit krijgen.

Inkoopbeleid

De huidige nota inkoop en aanbesteden dateert uit 2017 en is wat ons betreft toe aan een update. Van het DB begrijpen wij dat hier ook daadwerkelijk aan wordt gewerkt. Een onderdeel wat daarbij niet mag ontbreken is dat wij als bestuur het goede voorbeeld geven. Bijvoorbeeld door het geven van duurzame cadeaus in plaats van bloemen bij installatie van nieuwe bestuursleden en het principe ‘carnivoor geef het door’. Dat betekent dat lunches standaard vegetarisch zijn en als je iets anders wil, moet dit worden doorgegeven. In principe het tegenovergestelde van hoe het nu is geregeld. Een goed voorbeeld zijn onze water collega’s van Rijkswaterstaat, waar de kantine ook volledig vegetarisch is.

Voorzitter, tot zover onze algemene bebouwing.