Bomenkap bij Gewande/Empel


Vragen over procedure en beleid

Indiendatum: 11 aug. 2023

Wij hebben begrepen dat er bomen gekapt gaan worden bij Gewande/Empel; zie onderstaande informatie.

- Wat is het kap beleid van Aa en Maas?

- Tot wanneer kan er bezwaar gemaakt worden tegen de bomenkap?

- Welke experts zijn geraadpleegd om de bomen te beoordelen?

-------------------------------------------------------------------------------

Bomen verwijderen voor waterveiligheid en meer natuurlijke overgangen

08 AUGUSTUS 2023 | SANDER VERWOERD

Natuurmonumenten start eind augustus, in samenwerking met waterschap Aa en Maas, met het verwijderen van overjarige populieren aan de teen van de dijk tussen Empel en Gewande. Het overgrote deel van deze bomen heeft het einde van hun levensduur bereikt. Het verwijderen van de bomen heeft namelijk een positief effect op de waterveiligheid en op de ecologische variëteit op en naast de dijk.


Veilige en stevige dijken

Met de kap van de bomen wordt de waterveiligheid verbeterd. Bomen langs de dijk zorgen namelijk voor veel schaduw en bladval waardoor de kruidenrijke grasmat op de dijk zich slechter kan ontwikkelen. Daarnaast wordt het risico tot omvallen van de bomen en het afbreken van takken beperkt, alsook het risico op piping. Dit zijn kwelstroompjes langs de wortels die uit kunnen groeien tot een pijp, die invloed uit kan oefenen op de stabiliteit en de stevigheid van de dijk.

Een meer natuurlijke overgang in het landschap

Naast de positieve invloed op waterveiligheid, heeft het verwijderen van de bomen een positief effect op de ecologie in de betreffende gebieden. Er ontstaat straks een meer geleidelijke en natuurlijke overgang tussen de bloemrijke vegetatie op de dijk en de buitendijkse bomen. Dit komt doordat tussen de dijk en de bomen struiken zullen gaan groeien. Denk hierbij aan meidoorn en sleedoorn. Hiervan profiteren insecten, zoals vlinders en vogels. Daarnaast worden er nieuwe populieren geplant aan de andere kant van de aanwezige bosschages. Deze nieuwe bomen staan dadelijk op voldoende afstand van de dijk en hoeven niet meer weg. Sommige dode bomen, holle bomen en struiken blijven staan vanwege insecten en andere dieren die hierin leven.

Er is een ecologische quick scan uitgevoerd om te inventariseren wat de aanwezige flora en fauna op de locatie is en om te bepalen of er beschermde soorten aanwezig zijn. Met de kap van de bomen wordt rekening gehouden met aanwezige vleermuizen en vogels. De werkzaamheden duren tot eind september.

Informatieavond

Op woensdag 16 augustus 2023 om 19.30 uur houdt een boswachter van Natuurmonumenten samen met medewerkers Waterschap Aa en Maas een informatieavond in het veld om de plannen verder toe te lichten en om vragen te beantwoorden. Aanmelden voor deze avond kan via maas@natuurmonumenten.nl door je naam en telefoonnummer te sturen. Je ontvangt dan meer informatie over deze avond, alsook de exacte locatie.

Voor overige vragen en/of opmerkingen over dit onderwerp kun je ook contact opnemen met Natuurmonumenten, via maas@natuurmonumenten.nl

Indiendatum: 11 aug. 2023
Antwoorddatum: 19 sep. 2023

Vraag: Wat is het kap beleid van Aa en Maas?

Antwoord: We hebben als Waterschap de afgelopen jaren overlast ervaren door de aanwezigheid van de populieren die hier kort aan de dijk groeien door bladval, afgebroken takken en zelfs omgevallen bomen. Dit brengt het doelmatig uitvoeren van regulier onderhoud in gevaar. In het specifieke geval bij Empel waar Natuurmonumenten trekker is van het verwijderen van 175 bomen, lift het waterschap mee met de kap van een beperkt aantal bomen, we maken hierbij werk met werk. De bomen waarom het gaat zijn aan het einde van de levensduur. Onze keur en beleidsregels schrijven het volgende voor”

- De kering moet te allen tijde bereikbaar blijven voor het doelmatig kunnen uitvoeren van regulier onderhoud.

- Doorsnijding van de waterkering en aanliggende gronden door wortelgaten en/of wortelresten van een boom of struik, kan de waterkering minder stabiel maken. Ook de kans op piping kan toenemen. Dit beoordelen we per dijkvak.

Vraag: Tot wanneer kan er bezwaar gemaakt worden tegen de bomenkap?

Antwoord: Voor deze werkzaamheden is, i.o.m. de omgevingsdienst, geen vergunning aangevraagd maar een melding gedaan. Dit omdat Natuurmonumenten (samen met ons) dit oppakt als werkzaamheden onder reguliere boswerkzaamheden en omdat we onder een halve hectare blijven. Hiervoor geldt alleen meldingsplicht. Bezwaar kan hiertegen niet gemaakt worden, omdat Natuurmonumenten (ook voor ons deel) voldoet aan de wettelijke eisen die gesteld worden aan de werkzaamheden voor reguliere boswerkzaamheden. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om een uitvoerige ecologisch check aan de voorkant en het sparen van bomen met ecologische waarde.

Vraag: Welke experts zijn geraadpleegd om de bomen te beoordelen?

Antwoord: Als expert voor dit project is Twisk ecologie ingeschakeld. Zij zijn hier wekelijks in het gebied en weten als geen ander de flora en fauna in deze regio. Ze hebben samen met Natuurmonumenten beoordeeld of dit geen schade toebrengt aan de natuur, maar ook de historie en het beeldbepalend effect op deze wielen.

Wij staan voor:

Interessant voor jou

Vragen over bufferstroken

Lees verder

Waterkwaliteit

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer