Reactie op bestuurs­verslag 1e helft 2023


13 oktober 2023

Watersysteembeheer

Er staan nog 189 kilometer natuurvriendelijke oevers gepland tot en met 2027. Dit jaar is er maar 12 kilometer gerealiseerd. Er is dus een flinke versnelling nodig.

Idem voor vispassages: dit jaar zijn er maar 9 stuks gemaakt. Tot en met 2027 moeten er 146 worden gerealiseerd, ook hier is een hele forse versnelling nodig.

Recreatief medegebruik

Er is een nieuwe huurovereenkomst visrecht met de Sportvisfederatie Zuidwest Nederland die ingaat per 1 januari 2024. Onze fractie is hier sterk op tegen. Hengelen is pijnlijk, stressvol en dodelijk voor vissen. Er zijn heel veel mogelijkheden voor recreatie, ook op en naast het water zonder dieren hiervan de dupe te laten zijn. Dit moeten wij als waterschap niet faciliteren. De overeenkomst is inmiddels getekend en gesprekken zijn afgerond. Onze vraag aan de portefeuillehouder is hoe wij als AB of het vorige AB hierover zijn geïnformeerd en of en hoe het Algemeen Bestuur is meegenomen in de totstandkoming van deze overeenkomst. Ik kon hier niets over terugvinden.

Visplan beheerplan

De bestrijding van ‘exoten’. Hierbij worden planten en dieren op een hoop gegooid. Terwijl er in de beheersing van eventuele negatieve gevolgen van planten- of diersoorten een belangrijk verschil zit. Dieren voelen pijn en emoties in tegenstelling tot planten. Dit vraagt dan ook om een geheel andere aanpak.

Insectenteelt

In het hoofdstuk 4 ‘schoon water’ lezen we dat de proef met het gebruik van maaisel voor insectenteelt een succes is. Onze fractie is tegen het faciliteren van een insecten-industrie. Over de pijnervaring en belevingswereld van verschillende insecten is nog veel onbekend. Wij hanteren hierbij het voorzorgsprincipe. We willen geen leed toebrengen aan miljoenen levende wezens. In waterschap de Dommel wordt een proef gedaan met de toepassing van maaisel als bodemverbeteraar. Dat is een veel betere toepassing voor maaisel.

Bestrijdingsmiddelen

Er komt een evaluatie van het programma ‘schoon water voor Brabant'. Dit gaat over bestrijdingsmiddelen. Als uit de evaluatie blijkt dat het zinvol is om hiermee door te gaan, moedigt onze fractie dat uiteraard aan. Aanvullende actie vanuit het Waterschap kan bestaan uit het lobbyen voor het terugdringen van sierteelten waarin veel bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, zoals lelieteelt.

Vertraging

Een aantal projecten loopt vertraging op door de veel te hoge stikstofbelasting op de natuur en de beperkingen die hierdoor gelden op bouwprojecten. Het is wrang dat projecten die goed zijn voor de natuur, zoals verbeteringen van de zuivering in Ooijen hierdoor ook stil komen te liggen. In het bestuursverslag wordt gesproken over ‘stevige gesprekken’ met de provincie. Uiteindelijk kan het renovatieproject toch doorgaan omdat er extern kan worden gesaldeerd in Gelderland. Uiteraard zijn wij blij dat de renovatie door kan gaan. Wel willen wij benadrukken dat we het standpunt van de provincie Noord-Brabant om extern te salderen niet toe te staan goed kunnen volgen. Bij gesprekken met de provincie over dit onderwerp dringen wij dan ook aan bij het DB om te sturen op fundamentele oplossingen en algehele reductie van stikstof in plaats van te zoeken naar geitenpaadjes.